De lezerspagina van Buzzboeken

Discussie | Moet een hoofdpersoon op jou lijken of juist niet?

Het nieuwste boek van Rudolf Geel, Volmaakte mannen, gaat over vijf mannen, van wie er een homoseksueel is. Maakt het jou iets uit of een hoofdpersoon hetzelfde geslacht en/of dezelfde geaardheid heeft als jij? Verplaats je je bijvoorbeeld met evenveel gemak in een man als in een vrouw? Of vind je het misschien juist wel interessant om te lezen over een hoofdpersoon die heel anders is dan jij? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Share Button
  1. Maakt mij helemaal niets uit.

  2. Daar let ik totaal niet op bij het kiezen van een boek.

  3. Ik hou erg van boeken waarin de denk- en gevoelswereld van de hoofdpersoon gedetailleerd is uitgewerkt en dan doet het geslacht of de geaardheid er weinig toe. De menselijke geest is nu eenmaal veel complexer dan in een paar kenmerken (zoals geslacht of geaardheid) te vatten is, en daarom blijven boeken met de psychologie als thema zo interessant. Er is, voor mij, wel een delicate balans die de schrijver moet zien te handhaven tussen de herkenbaarheid en het verrassingselement in een boek: enerzijds wil je je als lezer altijd kunnen identificeren met de hoofdpersoon, anderzijds moet het niet te voorspelbaar worden en moet het niet uitmonden in een karikatuur. Een van de mooiste voorbeelden die ik de laatste tijd gelezen heb in dit genre is The Master van Colin Toibin, over de schrijver Henry James. Een boek waarin niet veel gebeurt, qua actie, maar waarin een zeer geloofwaardige en boeiende hoofdpersoon wordt geportretteerd.

  4. Het is net heel boeiend om over een totaal ander persoon, liefst met een eigenschap die niet onmiddellijk in een vakje past, te lezen en dan geconfronteerd worden met de kleine, subtiele elementen in dat karakter die je bij je zelf ook opmerkt. Een hele opdracht voor een schrijver…

geef een reactie