De lezerspagina van Buzzboeken

Discussie | Zijn Scandinavische thrillers een apart genre?

jonesboScandinavische thrillers zijn al een tijdje erg populair. Dat geldt voor boeken als die over Wallander, maar ook voor series als The bridge. Maar wat maakt deze thrillers nu anders dan andere? Lees je ze liever dan bijvoorbeeld Amerikaanse, Nederlandse of Vlaamse thrillers? Of is er volgens jou niet echt een verschil? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Share Button

 1. Scandinavische thrillers zijn absoluut anders. Denk dat het meer natuurlijker geschreven is dan de Amerikaanse thrillers. Nederlandse en Vlaamse auteurs zijn ook weer anders

 2. Ik vind Scandinavische thrillers anders dan andere. Vaak is de opmaak wat trager, het verhaal is supergoed geconstrueerd en vaak psychologisch onderbouwd. Alle drie zaken die ik erg waardeer… “harder”… ik weet het niet :lees Corine Hartman eens maar wel anders… Wat niet wil zeggen dat andere thrillers niet goed zijn want je kan ze gewoon niet vergelijken en net dat is zo leuk…

 3. Scandinavische thrillers lees ik graag, ik zou maar al te graag eens naar Zweden of Noorwegen gaan om de natuur te bekijken .De schrijfstijl is wel wat grover, maar dat maakt het juist uniek

  • Daarom lees ik ze ook graag. Je leert zo een omgeving waar het boek zich afspeelt kennen. Handig als je later daar in de buurt bent. Nog leuker is als je ergens geweest bent en dan ene boek leest dat zich daar afspeelt.

   Dus een keer naar Scandinavië toe :-).

 4. Ik ben gek op Scandinavische thrillers! Ze zitten goed in elkaar en ik ben zelf totaal niet hard, maar hou wel van het harde in dit soort thrillers.

 5. De Scandinavische thrillers zijn niet meer weg te denken in Nederland. Ik lees steeds meer boeken van Scandinavische auteurs. Heerlijk die variaties, na de Amerikaanse, Vlaamse ontdek ik nu de Scandinavische boeken volop. Het is een verrijking. En ik wil meer.

 6. Ik en dol op Scandinavische thrillers. Zijn nét even anders dan de reguliere thrillers, waar ik ook gek op ben hoor daar niet van.
  Maar de Scandinavische lees ik allemaal even graag. Zijn superspannend van begin tot eind. Nooit geen dode punten.

 7. Ik vind de meeste Scandinavische thrillers erg goed, maar ook echt wel pittig. Donker, veel personages, hele goede maar ingewikkelde verhaallijn vaak. Niet een boekje wat je even snel tussendoor leest, je moet er echt even voor gaan zitten, maar dan heb je ook echt meestal een superboek.
  De stijl is op de een of andere manier echt heel anders dan van bv Nederlandse thrillers (deze zijn veel toegankelijker in mijn ogen, maar vaak ook minder goed) en Amerikaanse thrillers (ook toegankelijker maar vaak meer geweld en bloed en scheldwoorden en toch ook vaak een goed doordacht verhaal, ik denk aan Karen Slaughter bv).
  Van alledrie kan ik erg genieten. ‘Stalker’ van Lars Kepler ligt op me te wachten en ik merk dat ik me haast om mijn huidige boek uit te lezen zodat ik daaraan kan beginnen haha.
  Ik graag me wel af hoe het komt dat er zo duidelijk verschil zit tussen de thrillers uit verschillende landen?

 8. Ik ben gek op de Scandinavische thrillers, het zijn vaak literaire thrillers, de karakters zijn bijzonder evenals het onderwerp.

 9. De scandinavische thrillers vind ik soms erg goed. Niet altijd, sommige boeken zijn erg donker en deprimerend. Soms te uitgebreid met info die er niet toe doet, maar over het algemeen wel met een flinke dosis onderhuidse spanning.

 10. Ik vind de Scandinavische thrillers vaker spannender dan de Nederlandse en soms zelfs Amerikaanse thrillers. Ik hou ervan!

 11. Scandinavische thrillers zijn vaak literaire thrillers van een hoog niveau. Niet de actie en de spanning staan centraal. Het accent ligt meer op de psychologie en op goed uitgewerkte karakters. En daar houd ik van!

 12. Scandinavische thrillers hebben de mooiste hoofdpersonen en de meest sfeervolle verhalen, vind ik. Ik lees ze dan ook graag en meestal met voorrang op andere thrillers. Ik kan bijvoorbeeld niet wachten op het nieuwe boek van Johan Theorin.

 13. Scandinavische misdaadromans zijn bijna altijd van hoog niveau. Niet de spanning en de actie staan centraal. Het accent ligt vaak meer op de goed uitgewerkte karakters. Vaak is maatschappijkritiek of een actueel thema in de romans verwerkt. De meeste Scandinavische misdaadschrijvers hebben een vaste hoofdpersoon, die in elk boek weer terugkeert.

  • Gefeliciteerd Bep! Jij wint het boek van de maand, beschikbaar gesteld door The house of books, Laura! (Ik stuur je nog een mailtje voor je adres.)

 14. Veelal zijn ze enorm beschrijvend over de natuur, hier houd ik enorm van. Ze zijn ook wat trager, minder actie. Aspecten die ik juist zo waardeer, even als de Scandinavische landen. Niet voor niets is Noorwegen mijn favoriete vakantieland.

 15. Door het lezen van Scandinavische thrillers kom je meer te weren over Scandinavië en dat vind ik persoonlijk geweldig als Scandinavië liefhebber.

 16. Naar mijn mening zijn Scandinavische thrillers anders dan andere thrillers. Daarmee bedoel ik de duidelijkheid die er is, niet perse dat je snel weet wie de dader(s) is/zijn, maar het is meer basic, down to earth, als ik het zo mag zeggen. Nuchterder.

 17. Scandinavische thrillers zijn toch van een ander slag thrillers dan Nederlandse of Vlaamse. Die dan op hun beurt weer verschillen van Amerikaanse.
  Soms zijn de scandinavische auteurs iets ruwer in het verwoorden dan Nederlandse. En misschien is dat hetgene waardoor iedereen zo graag zulke thrillers leest

geef een reactie